A A A K K K
для людей із порушенням зору
Оноківська громада
Закарпатська область, Ужгородський район

"Ужанська долина"

Дата: 09.06.2021 11:44
Кількість переглядів: 803

Оноківська територіальна громада географічно розташована в Ужанській долині, яка простягається від легендарного Ужоцького перевалу до Ужгорода. Це одна з наймальовничіших та найбільш атмосферних місцин на Закарпатті. Тут увагу привертають прадавні колоритні села, мінеральні джерела з корисною водою, архітектурні та інженерні пам’ятки, унікальні природні багатства та неймовірні гірські панорами.

Ужанська долина межує з Львівщиною, Польщею та Словаччиною. Через водороздільний хребет до неї ведуть важливі транспортні перевали: Ужоцький, Семенівський, Пшеленч-Бескид.

Туристичною перлиною долини стала її східна частина – Ужанська верховина. Тут на туристів чекає Ужанський національний природній парк площею понад 39 тис. га, який входить до складу першого у  світі міжнародного тристороннього біосферного резервату «Східні Карпати». На схилах Ужанської верховини живописно красуються унікальні прадавні церкви, серед яких – Ужоцька дерев’яна церква святого Михайла 1745 року, що входить до світової спадщини ЮНЕСКО.

Серед атракцій краю також Ужоцький перевал зі своїм найстрімкішим підйомом в Україні.

Ужанська долина є цікава і в етнографічному аспекті. Вона розміщена у Західному регіоні України, де проживає етнографічна група лемків. Лемки відзначаються багатою етнографічною спадщиною. Під цим поняттям розуміється їх матеріальна і духовна культура, яка формувалася продовж історичного періоду і виражається в побуті, господарській інфраструктурі, релігійній культурі, народних традиціях і звичаях, фольклорі, пісенному репертуарі, місцевому говорі.

Лемки історично пристосовані до гірських умов. У гірських поселеннях люди дотримувались релігійних вірувань, розвивали національну свідомість, духовний консерватизм, мають своєрідні етнічні ознаки. Вони надавали великої уваги розвитку традиційних ремесел, ткацтву, вишиванню, різьбі по дереву, виготовленню килимів.

Як це буває характерним для населення прикордонних територій в культурному житті та мові лемків помітний вплив мови сусідніх народів – польської, словацької, німецької.

Фото без опису

Після Другої Світової війни частину з них було переселено до Польщі. Етнічні корні групи зберігаються ще й в Словаччині.

Регіон де проживають лемки відрізняється своїми дерев’яними архітектурними пам’ятками, що збереглися ще з 17-18 століття.

Бескиди також були ареною жорстоких боїв у І і ІІ світових війнах.

У середньовіччі через Ужоцький перевал проходив один із торгових шляхів із Східної Європи до Дунайського басейну.

Ужанська долина цікава й в астрономічному аспекті. В околицях села Княгиня у 1866 р. упав один із найбільших у Європі метеоритів, уламки якого зберігаються у багатьох європейських музеях. Найбільший уламок метеорита вагою 279 кг знаходиться у геологічному музеї Відня.

Протягом багатовікової взаємодії суспільства і природи в Ужанській долині виникли різні типи культурних ландшафтів. Поруч із природними, вони є складовим елементом навколишнього середовища.

Ужанська долина, завдяки мальовничим гірським ландшафтам, сприятливим кліматичним умовам, відсутності промислових підприємств, які забруднюють природне середовище, доброму залізничному і шосейному сполученню є перспективним для розвитку рекреаційної і туристичної сфери.

Регіон славиться мінеральними джерелами лікувального значення.

Для ознайомлення з історико-культурними пам’ятками прокладена мережа туристичних маршрутів та еколого-освітніх стежок.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь