Оноківська громада
Закарпатська область, Ужгородський район

Анталовецька поляна

Дата: 11.06.2021 11:41
Кількість переглядів: 1802

 

Мріяли колись побувати у жерлі вулкану? Це сьогодні Закарпаття тихий і спокійний куточок Європи, але в минулому тут було гаряче. Недарма частині Карпат науковці дали назву Вигорлат-Гутинський вулканічний хребет. Для фахівців і сьогодні не важко знайти безліч свідчень вулканічної активності. Звичайні туристи також мають можливість торкнутися свідчень змін на планеті Земля, які відбувались на протязі багатьох тисячоліть.

Один з найдоступніших варіантів – з околиці села Кам’яниця прогулятися як пішки так і на велосипеді до згаслого жерла вулкану.

Анталовецька Поляна – вершина в Українських Карпатах. Розташована в західній частині масиву Маковиця (частина Вигорлат-Гутинського вулканічного пасма), в межах Ужанської долини. Висота 968 м.

Анталівська (Анталовецька) поляна – лісовий заказник місцевого значення (Ужгородське військове лісництво). Охороняються буково-яворовий праліс віком 120-200 років та Анталовські скелі площею 1,0 га, які розташовані на вершині Анталовської поляни, де зростають червонокнижні види рослин: білоцвіт веснний, підсніжник білоцвітний, лілія лісова, лунарія оживаюча, скополія карніолійська, беладонна звичайна, цибуля ведмежа та інші. З характерних представників фауни трапляються сови, дятли, сарни, борсуки, куниці тощо.

Північні та північно-західні схили круті, південні та східні – більш пологі. Вкрита майже суцільними лісами (дуб, граб, бук).

Західні схили гори спускаються в долину річки Уж, північні – в долину річки Тур’ї.

На вершині гори і на її схилах залишилось чимало слідів бурхливого минулого Анталовецької Поляни.

Вершина Анталовецької Поляни – це кратер давно згаслого вулкана. Тут добре збереглась лійковидна провалина. В східній частині вершини височіють чорні скелі. Це і є найвища частина гори. Скелі – це група базальтових стрімчаків, які є залишками вулканічних порід.

На північ від Анталовецької Поляни розташований хребет Синаторія, на схід – гора Маковиця (978 м), на південний захід – гора Діл (793 м).

На північ від вершини на західному схилі розташоване Ворочівське озеро – гірське озеро в Українських Карпатах.

Гора відома тим, що на ній розбилися два військові літаки (28 жовтня 1984 під час навчань потерпіли катастрофу два військові літаки СУ-17М).

На вершину гори прокладено один велосипедний маршрут та декілька пішохідних.

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь