A A A K K K
для людей із порушенням зору
Оноківська громада
Закарпатська область, Ужгородський район

Концепція «туристичних магнітів» Оноківської громади. Поляна Масарика. Історії та легенди.

Дата: 27.07.2021 12:54
Кількість переглядів: 760

В рамках реалізації Програми розвитку туризму планово реалізовується створення Концепції розвитку мережі туристичних шляхів Оноківської територіальної громади в рамках реалізації проєкту «Підвищення туристичної привабливості Оноківської сільської територіальної громади», що забезпечить ефективне використання туристично-рекреаційних ресурсів Оноківської територіальної громади.

Серед найголовніших туристичних об’єктів-«магнітів», які безперечно приваблюють туристів з усієї країни та світу – Невицький замок.

На основі цієї туристичної «родзинки» в межах замкової гори відновлюються декілька туристичних маршрутів.

Не менш цікавим туристичним об’єктом-«магнітом» замкової гори є туристичний маршрут вихідного дня – «поляна Масарика».

Дана локація вже історично підготовлена до зустрічі туристів – поруч з джерелом питної води (андезитова чаша) розташована зона відпочинку (альтанка) з місцем для вогнища.

Даний туристичний маршрут починається від «Verkhovyna Resort Medical & Wellness» і прямує далі лісом по схилу гори Анталовецької Поляни потрохи набираючи висоту. Мощена дорога у часи Федора Фекети була в набагато кращому стані. Зараз по цій дорозі ходять туристи, їздять велосипеди і джипи, возять ліс. Коли мостили цю дорогу, достеменно невідомо.

Джерело питної води «Андезитова чаша» – один з найвідоміших об’єктів на дорозі, яка веде на Анталовецьку Поляну.

Андезитова чаша – видовбана вручну з андезитового моноліту. Після цього, як вона була встановлена, також була встановлена декоративна вертикальна плита, з якої і до цього часу стирчить металічна труба (якщо споглядати збоку то нагадує голову змії).

Декілька років тому тут була питна вода, але можливо у ґрунті пішли якісь зміни, джерело трошки відійшло і змінило свій напрямок. Раніше – повноводне джерело, тепер невеликий потічок, що витікає з під чаші.

Історично територія Закарпаття була у складі Угорського королівства, тому може з того часу й походить назва «Мадярська студня».

Ще одна назва джерела – «чаша Масарика». Вона пов’язана також і з поляною поруч з якою вона й знаходиться – поляна Масарика. Це легенда. Вона готувалася, що перший президент Чехословаччини, Томаш Гарріг Масарик, коли мав побувати у місті Ужгороді, він приїде туди. Лісники її облагородили, облаштували, встановили альтанку, туди була чудова дорога (нажаль сьогодні вона продавлена лісовозами), але він не приїхав на дану поляну та назву все рівно залишили, так само як і назву дороги.

Поруч з альтанкою розташований цікавий кам’яний насип, на ньому плита з викарбованою датою 6 вересня 1935 р. Його походження має кілька версій.

Найпопулярніша версія – смерть лісника. Подейкують, що це «монумент» в честь знаменитого лісника цих місць 30-х років минулого століття на прізвище Вайда. Трохи вище, на танковій директрисі, ціле урочище в честь нього названо. Згідно з легендою, коні чогось злякалися і понесли навантажений лісом віз вниз по схилу. Віз перекинувся і лісник загинув, будучи привалений вантажем.

Інша цікава версія, яку розповідають місцеві – один із чеських офіцерів під час переїзду до своєї дівчини (коханки) тут, в лісі, і загинув.

Також, є версія, що тут загинув священик.

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь