A A A K K K
для людей із порушенням зору
Оноківська громада
Закарпатська область, Ужгородський район

Синаторія

Дата: 29.07.2021 11:03
Кількість переглядів: 606

 

Мріяли колись побувати у жерлі вулкану? Це сьогодні Закарпаття тихий і спокійний куточок Європи, але в минулому тут було гаряче. Недарма частині Карпат науковці дали назву Вигорлат-Гутинський вулканічний хребет. Для фахівців і сьогодні не важко знайти безліч свідчень вулканічної активності. Звичайні туристи також мають можливість торкнутися свідчень змін на планеті Земля, які відбувались на протязі багатьох тисячоліть.

Один з найдоступніших варіантів – з околиці села Кам’яниця прогулятися як пішки так і на велосипеді до згаслого жерла вулкану.

Синаторія – невеликий хребет в Українських Карпатах, у північно-західній частині гірського масиву Маковиця (частина Вулканічного хребта). Розташований в межах Ужанської долини (Ужгородський район).

     Хребет простягається з північного-заходу на південний схід на 4-5 км. Відносна висота – 750 м, максимальна – 812 м. Схили дуже круті, лише з південного сходу хребет пологою перемичкою з’єднується з відрогами гори Анталовецька Поляна.

     Синаторія вирізняється між сусідніми хребтами своєю унікальністю та мальовничістю. У бік долини річки Тур’ї хребет обривається стрімкими скелями. В одній з них є невелика печера. На схід від печери, на відстані близько одного кілометра плоскогір’я виступає гострим мисом та обривається над долиною річки Клокотива прямовисним стрімчаком заввишки 70-80 м, який називається Сокольцем. Подібним стрімчаком завершується один з відногів Синаторія в напрямку села Сімера. Ця скеля має назву Соколець Сімерський. Назва скель походить від того, що на них любили гніздитися соколи.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь