A A A K K K
для людей із порушенням зору
Оноківська громада
Закарпатська область, Ужгородський район

Протипожежний захист території Оноківської сільської ради

Дата: 16.08.2021 11:22
Кількість переглядів: 470

Фото без опису

       Ризик виникнення на території населених пунктів сільської ради тих чи інших надзвичайних ситуацій природного або техногенного характеру залишається високим. Більшість таких ситуацій це виникнення пожеж у приватному секторі, що завдає значних матеріальних збитків населенню і є порушенням умов життєдіяльності.

       Залежно від розмірів матеріальних збитків пожежі поділяються на особливо великі, великі та локальні. Проте наслідки пожеж не обмежуються лише матеріальними втратами. Найнебезпечнішими є соціальні наслідки, які пов'язані з загибеллю та травмуванням людей.

Ужгородським районним управлінням ГУДСНС України у Закарпатській області проводяться перевірки установ бюджетної сфери  (заклади освіти, культури, охорони здоров’я,  тощо) щодо дотримання вимог чинного законодавства із пожежної безпеки.

Забезпечення пожежної безпеки є невід’ємною частиною державної діяльності щодо охорони життя та здоров’я  людей, національного багатства, навколишнього  природного середовища.

Пожежна безпека на території населених пунктів сільської ради забезпечується шляхом проведення організаційних заходів та технічних засобів, спрямованих на запобігання пожежам, забезпечення безпеки людей, зниження можливих майнових втрат і зменшення негативних екологічних наслідків у разі їх виникнення, створення умов для успішного гасіння пожеж.

 

          Також, одним із проблемних питань виникнення пожежі є спалювання рослинності.

Фото без опису

Пожежа - неконтрольоване горіння, що розповсюджується у часі та просторі.

          Вкрай важливими є екологічні наслідки пожеж. Це - забруднення навколишнього середовища продуктами горіння, засобами пожежогасіння та пошкодженими матеріалами, руйнування озонового шару, втрати атмосферою кисню, теплове забруднення, посилення парникового ефекту, тощо.

На жаль, щороку збільшується число випадків самовільного спалювання сухої трави, залишків рослинності та опалого листя. Добрі наміри щодо наведення чистоти і порядку на своїх подвір’ях, присадибних ділянках, городах спалюючи листя, гілки дерев та інше побутове сміття мають згубні наслідки як для здоров’я людей, так і для довкілля. Адже до складу диму від спалювання трави та листя входять пил, окиси азоту, чадний газ, важкі метали і низка канцерогенних сполук. Окрім того, в процесі горіння з димом у повітря вивільняються діоксини, що дуже небезпечні для здоров’я,  бо ці речовини токсичні, стійкі до розпаду та здатні до накопичення в організмах людей  і тварин. До того ж випалювання стерні, сухої рослинності та її залишків призводить до знищення місць гніздування птахів, місць перебування та знаходження тварин, усього видового складу тваринного та рослинного світу, знищує мікрофлору грунтів, погіршує їх структуру та збіднює грунти, посилює процеси водної та вітрової ерозії земель, що призводить до деградації грунтів та інших негативних наслідків. Тому, спалювати суху рослинність, листя, побутові та промислові відходи заборонено.

          Слід зазначити, що самовільне спалювання сухої трави, рослинності іноді стає не контрольованим, що призводить до непередбачуваних наслідків – загорання лісу, житлового масиву тощо, а це призводить до значних матеріальних збитків.

        Відповідальність за випалювання стерні, пасовищ, рослинності або її залишків та опалого листя на сільськогосподарських землях, уздовж автомобільних доріг і залізниць, у парках,  зелених насадженнях та газонів у населених пунктах передбачена ст.77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення і ст.175 складає штраф 3400-5100 гривень.

 

 

 

 

 

          Оноківська сільська рада звертається до всіх мешканців і закликає не випалювати самовільно суху природну рослинність або її залишки, бережливо ставитися до природи та дотримуватися встановлених вимог природоохоронного законодавства та пожежної безпеки.

          Основні заходи пожежної безпеки нескладні і не вимагають великих матеріальних витрат, але їх своєчасне і ретельне виконання дозволить надійно перекрити шлях вогню.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь