Оноківська громада
Закарпатська область, Ужгородський район

18 жовтня — європейський день боротьби з торгівлею людьми

Дата: 18.10.2021 03:32
Кількість переглядів: 667

З нагоди відзначення Європейського дня боротьби з торгівлею людьми розпочинаємо серію публікацій з даної тематики. Отже, торгівля людьми - глобальна проблема як у світі, так і для України, адже трудова міграція (переміщення людей через кордон або в межах країни з метою пошуку роботи) стала характерною невід’ємною частиною сьогодення. Щороку наші співгромадяни, які невдоволені рівнем заробітної плати в Україні або відсутністю роботи, намагаються виїхати в інші країни у пошуках більш гідних умов життя. Там здебільшого радо приймають українців, бо саме вони займають посади робітників, обслуговуючого персоналу, будівельників тощо. Зрозуміло, що це певним чином сприяє підвищенню добробуту сімей та є джерелом валютних надходжень в Україну.

В той же час трудова міграція, а тим більше нелегальна – це реальна загроза, адже мігранти можуть стати жертвами торгівлі людьми, і чоловіки, і жінки, і діти, як з метою примусової праці, так і сексуальної експлуатації, як в Україні, так і за кордоном.

Якщо на початку 2000-х років переважала торгівля людьми з метою сексуальної експлуатації, то зараз лідером є трудова експлуатація. Також змінилося і співвідношення за статтю жертв торгівлі людьми – якщо раніше майже 85% потерпілих були жінки, то зараз – більшість становлять чоловіки. 

Першочергове значення у протидії торгівлі людьми має випередження й унеможливлення небажаних наслідків, своєчасне виявлення осіб, які потенційно можуть учинити такі кримінальні правопорушення або готуються до них, а також системне провадження відповідної профілактичної роботи. Надзвичайно важливо, щоб держава, суспільство, близьке оточення не були байдужими та не втрачали з поля зору ймовірні об’єкти злочинного посягання, проявляли пильність і зацікавлення тими, хто поруч, бо це може якщо не вберегти, то хоча б застерегти й не допустити, щоб людина стала товаром.

Діяльність щодо профілактики торгівлі людьми має бути різноаспектною і комплексною, поєднувати загальнодержавні заходи економічного, ідеологічного, правового й виховного характеру зі спеціальними й оперативними заходами, які здійснюють підрозділи Національної поліції.

Не варто вважати, що жертвами сучасних работорговців стають люди з низьким освітнім рівнем – як свідчить статистика, потрапити в рабство може будь-хто. 

                                                           Важливі контакти!!!

Якщо Ви, Ваші близькі або знайомі потрапили у ситуацію торгівлі людьми, зверніться по допомогу: Національна  гаряча  лінія  з  протидії  торгівлі людьми та консультування мігрантів: 0-800-505-501,  527. 

Міністерство закордонних справ України : (044) 238 -16- 57.

Укрбюро Інтерполу (розшуку осіб, зниклих за кордоном): (044) 256- 12 -53. 

Департамент боротьби з торгівлею людьми Національної поліції України: (063) 195 00 58; (098) 481 03 45; (050) 023 46 78.

Урядова «гаряча лінія»: (044) 284-19-15) для дзвінків з-за кордону (оплата за тарифами відповідного оператора зв’язку).

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь