A A A K K K
для людей із порушенням зору
Оноківська громада
Закарпатська область, Ужгородський район

Що потрібно знати купуючи насіння с/г культур та садивний матеріал

Дата: 15.05.2023 15:50
Кількість переглядів: 124

Для наведення ладу на ринку насіння та садивного матеріалу і з метою забезпечення споживачів достовірною інформацією Міністерство аграрної політики та продовольства України забезпечило ведення низки державних реєстрів на своєму офіційному сайті: Реєстр сортів рослин, придатних для поширення в Україні, Реєстр патентів на сорти рослин, Реєстр суб’єктів насінництва та розсадництва, Реєстр сертифікатів на насіння та садивний матеріал та деякі інші.

Державний реєстр сортів рослин, придатних для поширення в Україні

Перше, що повинен перевірити с/г виробник, який бажає придбати насіння та/або садивний матеріал певного сорту, чи зареєстрований такий сорт у «Реєстрі сортів рослин, придатних для поширення в Україні», адже згідно ст. 38 закону України «Про охорону прав на сорти рослин» сорти, не внесені до цього реєстру, забороняється поширювати в Україні. В цей реєстр вносять як нові сорти, так і загальновідомі сорти (тобто, термін дії правової охорони яких вже стік), проте які все ще залишаються привабливими для виробництва.

Державний реєстр суб’єктів насінництва та розсадництва

Згідно ст. 12 закону України «Про насіння та садивний матеріал» право на виробництво насіння і садивного матеріалу для його реалізації мають фізичні особи-підприємці та юридичні особи виключно за умови їх включення до Реєстру суб’єктів насінництва та розсадництва, отже кожен виробник насіння та/або садивного матеріалу повинен бути зареєстрованим у цьому реєстрі.
Таким чином, перед тим як купувати насіння чи садивний матеріал певного сорту рослин у розсаднику, виробник с/г продукції повинен перевірити чи зареєстрований цей посів чи розсадник у вказаному реєстрі. Перевіривши цей реєстр,  можливо отримати інформацію про сорти, які має право виробляти підприємство та детальну інформацію про насіння та садивний матеріал вказаних сортів.

Державний реєстр сертифікатів на насіння та садивний матеріал

Ще одним з механізмів реалізації неякісного насіння та садивного матеріалу є підробка супроводжуючих документів, особливо при купівлі частини партії, на яку видано сертифікат якості. Реєстр сертифікатів на насіння та садивний матеріал призначений саме для того, щоб виробники при купівлі партії насіння або садивного матеріалу могли перевірити чи насправді на цю партію товару були видані сертифікати якості, а їх повинно бути два: (1) посівні та (2) товарні якості для насіння, та (1) сортові та (2) товарні якості для садивного матеріалу, та термін дії вказаних сертифікатів, адже гарантії на придбане насіння або садивний матеріал діють протягом строку, визначеного в сертифікаті (ст. 22 закону України «Про насіння та садивний матеріал»).

 

Дотримання майнових прав інтелектуальної власності на сорти


Хочеться зауважити, що  при купівлі насіння або садивного матеріалу (категорії сертифікований) для вирощування виробник не повинен сплачувати роялті власнику сорту, адже роялті за розмножене насіння або садивний матеріал власнику сорту сплачує саме розсадник на умовах ліцензійного договору. Якщо ж  планується не тільки вирощувати, а ще й розмножувати насіння або садивний матеріал (тобто стати розсадником), необхідно отримати згоду від власника сорту та укласти ліцензійну угоду.


Всі ці проблеми з наявністю на ринку такої великої кількості неякісного насіння та садивного матеріалу походять від проблеми нелегального розмноження розсадниками сортів як вітчизняного, так і закордонного походження, адже гарантувати якість базового насіння та садивного матеріалу може тільки власник сорту. Тож селекційні інститути та великі аграрні компанії, що мають власну селекцію, повинні ретельно прописувати умови контролю за розповсюдженням їх сортів у ліцензійних договорах, що вони укладають, та використовувати всі можливі механізми покарання порушників. На диво, враховуючи значні масштаби нелегального розмноження сортів в Україні, судової практики з покарання таких порушників практично не має.

На відміну від Україні, в Європейському Союзі ведеться активна боротьба із нелегальним розмноженням сортів, де порушники сплачують як грошову компенсацію власнику, так і знищують нелегально розмножене насіння та садивний матеріал. Тож маємо надію, що і Україна приєднається до такої практики та нарешті наведе лад на ринку насіння та садивного матеріалу.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь