A A A K K K
для людей із порушенням зору
Оноківська громада
Закарпатська область, Ужгородський район

Міжнародний день здоров’я рослин

Дата: 13.05.2023 09:01
Кількість переглядів: 117

Організація Об’єднаних Націй оголосила 12 травня Міжнародним днем здоров’я рослин, щоб підвищити глобальну обізнаність населення про те, як захист здоров’я рослин може допомогти захистити біорізноманіття та прискорити економічний розвиток, покласти край голоду, зменшити бідність. Цього року День здоров’я рослин відзначається під гаслом «Здоров’я рослин для збереження довкілля». Метою цього заходу є доручення громадськості до розуміння важливості дослідження та захисту рослин для розвитку сільського господарства, виробництва продуктів харчування та продукції рослинного походження, а також важливої ролі рослин у збереженні навколишнього природного середовища.

         Від рослин залежить і наше здоров’я, і здоров’я нашої планети. Рослини виробляють 98% кисню, яким ми дихаємо, складають 80% їжі, яку ми їмо. Сьогодні відомі 25000 видів рослин, із яких майже 3000 їстівні. Кисень і їжа які ми отримуємо від рослин, дають нам необхідну енергію, щоб рости, рухатись. Рослини дають нам ліки, коли ми хворіємо. Своїми коренями рослини зміцнюють ґрунт і запобігають його руйнування. Тому для виживання людей і інших форм життя на Землі дуже важливо піклуватися про рослини та підтримувати їх здоров’я. 30% поверхні Землі заселено рослинами. Якщо розглядати  поверхню землі із космосу, то буде видно, що зелений колір – один із основних кольорів разом  з коричневим і синім.

За інформацією ФАО (Організація продовольства та сільського господарства ООН) шкідники та хвороби рослин знищують до 40% продовольчих культур щороку. Захист рослин від шкідливих організмів з економічної точки зору набагато ефективніший, ніж усунення наслідків повномасштабних надзвичайних ситуацій, пов’язаних зі здоров’ям рослин. Профілактика має вирішальне значення, для уникнення нищівного впливу шкідливих організмів на сільське господарство, засобів до існування та продовольчої безпеки.

Зміни клімату та діяльність людини значно вплинули на екосистеми, стали причиною зменшення біорізноманіття, здоров’я рослин опиняється у все більшій небезпеці. Міжнародні подорожі і торгівля за останні десятиліття потроїлися в обсязі і дозволяють шкідникам і хворобам швидко поширюватися по світу, завдаючи величезної шкоди довкіллю. Коли ми перевозимо рослини між різними частинами світу,  можемо ненароком занести нові види шкідників та хвороби у нашу країну. Поява таких шкідливих організмів може завдати серйозної шкоди для сільського та лісового господарства. Яскравим прикладом цього була поява на європейському континенті - фітофторозу картоплі, виноградної філоксери, колорадського жука. Утримуючись від перевезення рослин, насіння, фруктів, овочів та квітів під час міжнародних подорожей, ми допомагаємо захистити нашу мальовничу природу від небезпечних шкідників та хвороб рослин. Отже, під час подорожі уникайте привезення додому рослин або інших рослинних продуктів, адже шкідники рослин або хвороби можуть ховатися на них. Будьте обережні, замовляючи рослини та рослинні продукти в Інтернеті або через поштові служби, оскільки невеликі пакунки можуть легко обійти звичайний фітосанітарний контроль.

Ми повинні захистити рослини, як для людей, так і для планети, в кожного з нас є своя роль!

  • Якщо ви землекористувач, запобігайте поширенню шкідників, використовуючи лише сертифіковане насіння та саджанці, вільні від шкідників. Регулярно обстежуйте свої сільськогосподарські угіддя та повідомляйте про появу шкідників та хвороб рослин на ваших ділянках.
  • Скористайтеся перевагами сучасних цифрових технологій, мобільних додатків, щоб отримати доступ до інформації про те, як запобігти поширенню шкідників  і хвороб рослинам і боротися з ними, також повідомляти про спалахи.
  • Застосовуйте інтегрований захист рослин на основі прогнозу, економічних порогів шкодочинності, дії корисних організмів для забезпечення надійного захисту рослин і екологічної рівноваги довкілля. Захисні заходи проти шкідників сільськогосподарських рослин в умовах інтенсифікації землеробства спрямовані не на їх знищення, а на регулювання щільності в агроценозах на господарсько невідчутному рівні.
  • При проведенні заходів по захисту рослин від шкідливих організмів необхідно віддавати перевагу екологічно безпечним методам, біологічним препаратам.
  • Застосовувати сертифіковані, дозволені до використання в Україні, засоби захисту рослин, уникати фальсифікованих, неякісних препаратів.

Підприємствам та організаціям необхідно зробити торгівлю та транспортування рослин і рослинних продуктів безпечнішими, дотримуючись міжнародних стандартів охорони здоров’я рослин і законодавства. Громадськість повинна бути обізнана про ризики, пов’язані з транскордонним переміщенням рослин і рослинної продукції, які можуть бути джерелом шкідників і хвороб.  Купуючи рослини та рослинну продукцію, особливо шляхом дистанційної торгівлі, яка обходить регулярні фітосанітарні перевірки потрібно бути дуже обережними, таке переміщення продукції може поширювати шкідливі організми – іноді з руйнівними результатами.

       


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь