A A A K K K
для людей із порушенням зору
Оноківська громада
Закарпатська область, Ужгородський район

Щоб огірки родили довго. Рекомендації фахівців

Дата: 26.05.2023 13:32
Кількість переглядів: 134

 

Вирощуванням огірків на присадибній ділянці займається практично кожен городник. Досвідчені спеціалісти мають в арсеналі ряд перевірених секретів по підвищенню врожайності огірків, отримуючи щороку все більшу кількість плодів з однієї і тієї ж площі.

Фахівці рекомендують застосовувати перевірені часом і практикою заходи, а саме:

·обрізка листя;

·правильно організований полив;

·просапування і мульчування;

·профілактика хвороб і шкідників;

·позакореневе підживлення;

·своєчасний збір врожаю.

ОБРІЗКА ЛИСТЯ

При щільній посадці огірків батоги самі себе затінюють і як наслідок порушується циркуляція повітря, що в свою чергу створює умови для розвитку грибкових хвороб листя і стебел. Листя і батоги жовтіють і гинуть. Взагалі садити огірки необхідно так, аби їм було просторо.

Нижні бічні пагони необхідно прищипувати над другим-четвертим листом, а  також видаляти бічні пагони, які вже відплодоносили. Для гібридів огірків пасинкування не проводять.  Крім того, слід вчасно видаляти листя рослини з місць на пагонах, де вже немає цвіту та зав’язі. Таке листя тільки забирає поживні речовини. На погонах треба залишати листя лише там, де є нові цвітоноси чи зав’язі плодів. При цьому – не більше 2-3 листків під останніми з них. Звичайно, пожовклі та сухі листочки теж необхідно видалити.

ПОЛИВАННЯ

Говорячи про те, як підвищити врожайність огірків на ділянці, не можна обійти правила поливання. Вологолюбні огірки рясно плодоносять тільки при наявності достатньої кількості води в ґрунті. Полив в жарку пору слід організувати рано вранці або після заходу сонця, чи наприклад через день. Ґрунт повинен зволожуватися на глибину не менше 15 сантиметрів. Важливий момент – для огіркових посадок неприйнятний полив водою нижче температури +18°C, так як коренева система кущів починає хворіти і знижує засвоєння поживних елементів. У дощове літо або тривалу похмуру погоду поливи огіркових посадок обмежують або припиняють зовсім, спостерігаючи за станом рослин.

ПІДЖИВЛЕННЯ (кореневе та поза-кореневе)

Найбільшу врожайність огірків можна отримати з ділянок добре дренованих, окультурених, родючих і структурованих, якісно заправлених з осені органікою (біогумусом, гноєм, перегноєм, пташиним послідом, садовим компостом, торфом, золою) і мінеральними, фосфорно-калійними добривами (суперфосфатом, подвійним суперфосфатом, калійною сіллю, сірчанокислим калієм, калімагнезією тощо).

Проте важливу роль грає і додаткове харчування, внесене за допомогою поливань  у вигляді сухого порошку під кущі (кореневі підгодівлі), або рясного дрібнодисперсного зрошення листового апарату (поза-кореневе підживлення) на протязі всього періоду вегетації культури, починаючи з моменту формування перших двох листків і до закінчення плодоношення.

Кращі рецепти підживлень огірків

ПТАШИНИЙ ПОСЛІД

Розчин курячого посліду – цінне джерело всіх необхідних елементів живлення (азот, калій, фосфор, магній, залізо, йод, цинк, бор тощо). Для приготування потрібно половину будь-якої ємності заповнити послідом, долити доверху водою, розмішати, накрити кришкою, залишити на 36 годин. Цей розчин потрібно розводити у співвідношенні — один літр на відро води. Витрачати по одному літру під кожен кущ після планового рясного поливу і розпушування. Не допускати потрапляння добрива на листя.

ЗОЛА

Використовується в сухому вигляді (під кожен кущ розсипають тонким шаром просіяний попіл) або в якості водного настою (0,1 кг золи на відро води).

ПЕРЕГНІЙ І САДОВИЙ ВИЗРІЛИЙ КОМПОСТ

Використовуються для мульчування ґрунту навколо огіркових кущів. Органічний шар попереджає випаровуванню води з ґрунту, а по мірі розкладання і рясних поливів постачає кореневу систему всім необхідним харчуванням.

ЗБРОДЖЕНИЙ НАСТІЙ ТРАВ

Зростаючі на садовій ділянці бур’яни (кропиву, лободу, скошену траву, подорожник, осоку) використовують в якості цінного азотного добрива. Для цього потрібно подрібнити  зелень, заповнити бочку наполовину, долити доверху теплою водою, накрити кришкою, поставити на сонце, дати перебродити протягом тижня, профільтрувати, розвести чистою водою (5:1) і використовувати для поливань. Для тепличних огірків рекомендується при зброджуванні додавати на кожні 10 літрів склянку курячого посліду. Поливати раз на тиждень з розрахунку — один літр на кожен кущ тільки під корінь, не допускаючи попадання складу на бадилля.

МІНЕРАЛЬНІ ДОБРИВА

Цей розчин використовують для поливу огірків у період рясного цвітіння. У відро води вводять по чайній ложці карбаміду/аміачної селітри, сульфату калію та суперфосфату. Ще один цінний склад для добрива – розчин гумату натрію (столова ложка на стандартне відро води). У період плодоношення для поливань огірків рекомендується провести підгодівлю розчином нітроамофоски (столова ложка на відро води).

ДРІЖДЖОВИЙ РОЗЧИН

Пачку дріжджів (100 грам) розчиняють у відрі води і дають розчину перебродити протягом 24 годин. Полив здійснюють тільки під корінь. Дріжджі істотно прискорюють ріст, збільшують кількість квітів та зав’язі. Завдяки високій концентрації вітамінів групи В і мікроелементів, цей склад корисний кущам огірків на всіх етапах вегетації.

ПОЗА – КОРЕНЕВЕ ЖИВЛЕННЯ

З поза-кореневих підживлень огірки чудово відгукуються на зрошення препаратами, що прискорюють дозрівання, наприклад: Епін, Циркон; або спеціальними складами для гарбузових: Ідеал, Родючість, Джерельце, Велетень, Годувальник тощо.

Засіб використовують згідно інструкції на упаковці, як правило, це столова ложка на відро води, витрата по 5 літрів готової рідини на кожний квадратний метр огіркової плантації.

Щоб підвищити врожайність огірків, досвідчені городники радять проводити підгодівлю і розчином з мікроелементів (мікродобрив), які нормалізують засвоєння всіх поживних речовин. Особливо важливе поза-кореневе зрошення в похмуру погоду і холодне дощове літо, коли коренева система огірків мінімізує поглинання вологи і цінних сполук з ґрунту.

Знаючи, як підвищити врожайність огірків на грядках і застосовуючи ці городні хитрощі, кожен садівник зможе насолоджуватися хрусткими і соковитими плодами аж до початку осені, а також проводити заготівлю огірків на зиму в повному обсязі.

ПРОФІЛАКТИКА ХВОРОБ

Не слід чекати перших ознак хвороб. Необхідно заздалегідь вживати заходів, щоб попередити захворювання. Профілактику  варто проводити постійно, починаючи з появи 2-3 справжніх листочків.  

Найбільш поширеними хворобами огірків є: пероноспороз, борошниста роса, антракноз, бактеріоз, фузаріозне в'янення. При появі на листках перших ознак хвороб рослини обробляють фунгіцидами:


Превікур 607СЛ в. р. - 2 л/га, - 20 днів.

Ридоміл Голд 25% з. п.-1 кг/га, -10 днів.

Альетт 80%з. п.-2кг/га, - 7 днів.

Акробат МЦ 69% з. п. - 2 кг/га, - 30 днів.

Квадріс – 0,6 л/га. – 5 днів.

Байлетон 2 5% з. п. - 0,12 кг/га, - 20 днів.

препарати міді (Хлорокис міді, Купроксат, Купросил, Курзат Р) - 2-3 кг/га.

Контактні і системні фунгіциди необхідно чергувати, а також чергувати препарати з різним діючою речовиною для уникнення резистентності.

Якщо хвороба тільки почалася і ознакою її є поява одного-двох уражених листків - обірвіть їх і спаліть. А от якщо хвороба зайшла далеко, доведеться використовувати фунгіциди або біопрепарати, дозволені до використання в Україні

Що стосується шкідників огірків – головним ворогом огірків є попелиця.

 

Попелиця

Ознакою появи попелиці на огірках є закручування країв листя вниз, викривлення і деформація верхівок пагонів. Помітити попелицю на огірках можна, перевернувши лист, вона селиться на його нижній частині.

Встановлено, що попелиця і мурашки живуть в симбіозі. Харчуючись солодкими виділеннями попелиці - паддю (медвяної росою), мурахи активно захищають її поселення від ворогів, доять свої «стада», погладжуючи черевця попелиць вусиками. Вони розносять своїх підопічних по свіжих рослинах, вкривають на зиму в мурашниках, а навесні переносять на рослини. 

Почавши боротьбу з попелицею, потрібно звертати увагу на мурах, що оселилися поруч із грядкою. Часто вони є переносниками попелиці. Найголовніше знати - чим раніше почнеться боротьба з цим шкідником, тим краще. Якщо попелиця на огірках була помічена завчасно,  можна скористатися народними засобами.

Використовувати хімічні засоби рекомендується при сильному зараженні, коли народні та агротехнічні методи вже не допомагають. При цьому дуже важливо дотримуватися дозування і термінів очікування до збору врожаю, інакше можна отруїтися хімікатами.

Крім того, при обприскуванні рослин не слід забувати, що попелиця розміщується на нижній частині листя. Обробки слід повторювати один раз на тиждень, поки комахи не будуть знищені повністю.

 Також великої шкоди завдають павутинний кліщ і білокрилка.

 

Павутинний кліщ

Шкідники не тільки пошкоджують рослини, а й стають причиною появи різних хвороб, що розвиваються на слабких рослинах. Для боротьби з павутинним кліщем використовують акарициди, білокрилкою — інсектициди.

 

Білокрилка

СВОЄЧАСНИЙ ЗБІР ВРОЖАЮ

За теплої погоди збирати огірки треба щодня.  Бажано зривати молоденькі огірочки, нехай рослина краще віддасть свої сили на створення нового плоду.

Збирати огірки потрібно постійно. Інакше вони просто переростуть свої оптимальні розміри і стануть несмачними й порожніми всередині, а шкіра та насіння надто загрубіють.

Помічено, що частіше знімати плоди, то більше їх утворюється в подальшому. Після збирання огірків кожна огудина намагається якомога швидше наростити нові плоди, котрі швидко набувають товарного вигляду. У цьому разі старіння самої рослини уповільнюється, а врожайність збільшується. Річ у тім, що залишені перерослі огірки споживають багато поживних речовин і стримують ріст решти плодів.

  • огірки короткоплідних сортів збирають через 1-2 дні;
  • довгоплідних (тепличних) — через 3-4 дні;
  • у скороспілих сортів збирають плоди збирають через день;
  • в усіх інших — через 2-3 дні.

Крім того, обов’язково регулярно треба видаляти всі виродливі плоди, а також із подряпинами і плямами, котрі можуть бути ознакою хвороби. До речі, останнім часом з’явилися гібриди з уповільненим ростом плодів, зеленці в них переростають значно слабкіше в порівнянні з іншими.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь