A A A K K K
для людей із порушенням зору
Оноківська громада
Закарпатська область, Ужгородський район

Вигорлат-Гутинський вулканічний хребет

Дата: 11.06.2021 09:07
Кількість переглядів: 1651

 

ВИ бажаєте уповні відчути дух Карпат?!

Оноківська громада запрошує! на туристичні маршрути які ознайомлюють з унікальними і типовими природними комплексами Вулканічних Карпат і на власні очі побачити найкрасивіші краєвиди й випробувати свою витривалість!

Мальовничі гори з квітучими полонинами та схилами, вкритими густими лісами, з прохолодними річками, блакитними озерами і смачною джерельною водою, бурхливим вулканічним минулим, самобутньою культурою та гостинними мешканцями роблять цей регіон надзвичайно популярним для туристів.

Найближчі до Ужгорода екологічні стежки починаються саме у межах Оноківської громади.

Туристичні маршрути можуть підійти кожному, хто любить багато ходити пішки чи кататися велосипедом. Кожен з маршрутів можна подолати як за декілька годин так і за один день, проте можна і розтягнути подорож, залишившись на природі з ночівлею.

Подорожуючи цими стежками можна побачити багато унікальних творінь природи, інженерної думки та архітектурних пам’яток.

Вигорлат-Гутинський вулканічний хребет (інші назви – Вигорлат-Гутинське вулканічне пасмо, Вулканічний хребет, Вулканічні Українські Карпати) – гірський масив (пасмо хребтів) у Східних Карпатах, у тому числі Українських Карпатах. Розташований у межах Словаччини (частково), України (в Закарпатській області) та Румунії (частково).

Загальна довжина в межах України близько 125 км, ширина 8-20 км. Долини приток Тиси (Уж, Латориця, Боржава і Ріка) розчленовують Вулканічний хребет на окремі масиви – Вигорлат,  Маковиця, Синяк, Великий Діл, Тупий, Гутинський. З півночі та північного сходу масив прилягає до Березне-Ліпшанської міжгірної долини, з півдня і південного заходу – до Закарпатської низовини. На південному сході межує з Хустсько-Солотвинською улоговиною.

Пересічна висота 800-1000 м (г. Анталовецька Поляна, г. Маковиця), максимальна – 1081 м (г. Бужора). Схили круті, важкодоступні, особливо північно-східні. Характерні кальдери. Поширені ерозійні, осипні та сельові процеси. Складається з вулканічних порід, переважно андезитів, базальтів та їхніх туфів. З корисних копалин є поліметалічні руди, ртуть та інші. До висоти 450 м вкритий переважно дубовими, дубово-грабовими та дубово-буковими лісами, вище буковими.

Передгір’я Вулканічного хребта на 75% розорані, густо заселені. У межах Вулканічного хребта – заказники державного значення Зачарована долина та Чорна Гора, Національний природний парк «Зачарований край».

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь