A A A K K K
для людей із порушенням зору
Оноківська громада
Закарпатська область, Ужгородський район

Ворочевські скелі

Дата: 29.07.2021 11:02
Кількість переглядів: 689

 

В долині ріки Уж недалеко від Невицького замку, за два кілометри вгору за течією (околиця села Кам’яниця) нависають над водою Ворочевські скелі. Над ними на відрозі Анталовецької Поляни виросла із скелі Кам’яна Квітка – вулканічна лава зіткнулася з водою і швидко застигла, утворивши форму пуп’янка квітки.

Ворочівські скелі (місцева назва Скалка) – геологічна пам’ятка природи місцевого значення в Україні. Розташована в межах Ужгородського району Закарпатської області, на північний схід від села Кам’яниця і на південний захід від села Ворочово. Площа 5 га. Створена з метою збереження урвистих скель заввишки до 10 м. Скелі складені з андезитів* і є залишками застиглої лави, що свідчить про давнє вулканічне минуле гори Анталовецька Поляна. Розташовані на лівому березі річки Уж (при самій річці), серед лісового масиву.

 

*Андезит (від гір Анд в Америці) – кайнотипна гірська порода темно-сірого, бурого, майже чорного кольору, порфірової структури, ефузивний аналог діориту. Андезит належить до групи середніх (щодо основності) порід з вмістом SiO2 від 54 до 62%; насичений глиноземом.

Андезит досить поширений і разом з базальтами становить значну більшість виливних порід на земній поверхні в районах сучасного та давнього (згаслого) вулканізму.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь