A A A K K K
для людей із порушенням зору
Оноківська громада
Закарпатська область, Ужгородський район

ПРОТИДІЄМО ТА ЗАПОБІГАЄМО ДОМАШНЬОМУ НАСИЛЬСТВУ НА РІВНІ ГРОМАД

Дата: 03.08.2023 09:43
Кількість переглядів: 346

В Оноківській сільській раді діє Центр надання соціальних послуг та безпеки громадян «Плішка», у складі якого – Денний центр соціально-психологічної допомоги особам, які потерпіли від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі, в якому постраждалі від домашнього насильства особи можуть отримати тимчасовий притулок та низку інших послуг – як-то консультування із соціально-психологічних і юридичних питань тощо.

Крім мешканців Оноківської громади, необхідну юридичну і соціально-психологічну допомогу в Денному центрі можуть отримувати і постраждалі від домашнього насильства мешканці інших громад області. Відповідне рішення, яке регулює це питання, прийнято на одній із сесій Оноківської сільської ради. Тож зараз пропонується територіальним громадам укласти відповідні тристоронні договори про співпрацю у сфері протидії домашньому насильству.

Цими днями відбулись чергові зустрічі директора Центру надання соціальних послуг та безпеки громадян «Плішка» Оноківської сільської ради  Наталії Мигалини, завідувачки зазначеного вище Денного центру Мирослави Дзямко, завідувача відділення соціальної роботи та соціальної допомоги вдома Любомира Кротенюка з керівниками громад – Холмківським сільським головою Тетяною Вачілею, директором Центру надання соціальних послуг Холмківської сільської ради Віктором Сніцаренком (фото 1) та Тур’є-Реметівським сільським головою Надією Девіцькою, її заступником Володимиром Королем (фото 2).

Проблема домашнього насильства набуває все більшої актуальності як у світі, так і в нашій державі загалом. Закарпатська область, на жаль, в цьому плані аж ніяк не виняток. За повідомленням Ужгородського райвідділу поліції, за січень-липень цього року лише на території Оноківської сільської ради зареєстровано 17 адміністративних протоколів за ст. 173-2 КУпАП (вчинення домашнього насильства). 

Стаття 1 Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству» трактує домашнє насильство, як діяння (дії або бездіяльність) фізичного, сексуального, психологічного або економічного насильства, що вчиняються в сім’ї чи в межах місця проживання або між родичами, або між колишнім чи теперішнім подружжям, або між іншими особами, які спільно проживають (проживали) однією сім’єю, але не перебувають (не перебували) у родинних відносинах чи у шлюбі між собою, незалежно від того, чи проживає (проживала) особа, яка вчинила домашнє насильство, у тому самому місці, що й постраждала особа, а також погрози вчинення таких діянь.

Як зазначила Наталія Мигалина, домашнє насильство має різні форми:
це може бути економічне насильство (умисне позбавлення житла, їжі, одягу, іншого майна, коштів чи документів або можливості користуватися ними; залишення без догляду чи піклування; перешкоджання в отриманні необхідних послуг з лікування чи реабілітації; заборона працювати; примушування до праці; заборона навчатися); психологічне насильство (словесні образи; погрози, у тому числі щодо третіх осіб; приниження; переслідування; залякування; інші діяння, які спрямовані на обмеження волевиявлення особи; контроль у репродуктивній сфері),
якщо такі дії або бездіяльність викликали у постраждалої особи побоювання за свою безпеку чи безпеку третіх осіб, спричинили емоційну невпевненість, нездатність захистити себе або завдали шкоди психічному здоров’ю особи;
сексуальне насильство (будь-які діяння сексуального характеру, вчинені стосовно повнолітньої особи без її згоди; будь-які діяння сексуального характеру, вчинені стосовно дитини незалежно від її згоди, або в присутності дитини; примушування до акту сексуального характеру з третьою особою; а також інші правопорушення проти статевої свободи чи статевої недоторканості особи, у тому числі вчинені стосовно дитини або в її присутності); фізичне насильство (ляпаси, стусани, штовхання, щипання, шмагання, кусання, а також незаконне позбавлення волі, нанесення побоїв, мордування, заподіяння тілесних ушкоджень різного ступеня тяжкості, залишення в небезпеці, ненадання допомоги особі, яка перебуває в небезпечному для життя стані, заподіяння смерті,
вчинення інших правопорушень насильницького характеру).

Статистика свідчить, що понад 80 відсотків випадків домашнього насильства – це насильство чоловіків щодо жінок. Така проблема щодо жінок актуальна для всіх країн і суспільств без винятку. На жаль, природа насильства циклічна і, як правило, насильство повторюється знову і знову.

В 2017 році в Україні ухвалено Закон України «Про запобігання та протидію домашньому насильству», яким встановлено кримінальну відповідальність за домашнє насильство. Цим законом внесено низку доповнень до заходів із протидії домашньому насильству, зокрема, вдосконалено порядок надання послуг постраждалим особам, передбачено створення спеціальних підрозділів для протидії домашньому насильству. Один із таких підрозділів і створено в Оноківській сільській раді.

В Денному центрі соціально-психологічної допомоги особам, які потерпіли від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі, створено всі умови для проживання, зокрема і матерів з дітьми. Вони можуть отримати безпечний притулок до 10 діб, у виняткових випадках – до 20 діб. І найголовніше: такі особи матимуть можливість отримати весь комплекс соціальної, юридичної та психологічної допомоги.

З питань домашнього насильства мешканці Оноківської громади можуть звернутися у відділ соціального захисту Оноківської сільської ради за телефоном: 050.850.69.58, е-mail: onokivska.gromada@ukr.net та в Центр надання соціальних послуг та безпеки громадян «Плішка» Оноківської сільської ради за телефоном: 099.742.92.91;е-mail: cnspontg@ukr.net.


Фото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь